top of page

Din resa mot att bli undersköterska!

Uppdaterat: 5 maj 2023

På grund av jobbets personliga karaktär kan en karriär som undersköterska vara mycket tillfredsställande för omtänksamma individer som älskar att ta hand om människor. Att arbeta som undersköterska kan vara krävande, men att hjälpa patienter att känna sig bekväma och omhändertagna ger en betydelsefull känsla av tillfredsställelse.

Som undersköterska har du möjlighet att arbeta inom ett antal områden, såsom hemvård, äldreboende eller daglig verksamhet. Detta innebär att du kan välja en arbetsplats som passar dina kunskaper och intressen. Undersköterskan kan förvänta sig en lön mellan 27 900 - 30 000 kronor.


När du planerar för framtiden, ska du utmana dig själv att tänka på att bli en legitimerad undersköterska. Därmed kan du växa både personligt och professionellt inom området. Om du undrar hur det ser ut i praktiken, kommer Ghusson Alshallal, som är en legitimerad undersköterska, att dela med sig av sin resa.Vem är Ghussoun?

Ghussoun emigrerade tillsammans med sin familj från sitt hemland till Sverige år 2014. I hemlandet avslutade hon gymnasiet och läste kurser inom hälso- och sjukvårdssektorn med målet att bli sjuksköterska. På grund av oväntade förhållanden tvingades hon lämna allt bakom sig. Tyvärr saknade Ghussoun sitt gymnasiebetyg och insåg att hon behövde börja om från start. Trots detta bestämde hon sig för att snabbt hitta jobb och bidra till sin familjs försörjning, samt att stärka sin position i Sverige. Hon började lära sig svenska på nätet och kunde ta sig an SFI på bara några månader. Ghussoun hade en brinnande dröm om att bli sjuksköterska och beslutade sig för att börja som undersköterska för att inleda sin resa mot att bli legitimerad sjuksköterska.


Varför valde du den här karriären?

Jag valde den här karriären eftersom den ger mig möjlighet att utvecklas och göra karriär. I Sverige är det möjligt att söka till undersköterskeutbildningen efter att ha avslutat grundnivån i svenska språket. Under tiden som jag studerade Svenska 1 parallellt, valde jag att utbilda mig till undersköterska. Det tog mig ett år att slutföra mina studier och jag började arbeta direkt efter det. Mitt intresse för medicinsk verksamhet utvecklades och jag har därför deltagit i medicinhanterings- och diabeteskurser för att öka mina kunskaper och färdigheter. Jag fortsätter att utvecklas för att förbättra mina karriärmöjligheter. Nyligen avslutade jag även Svenska 3 och just nu läser jag Engelska 5. Jag har klarat alla naturvetenskapliga ämnesprov och planerar att söka till sjuksköterskeprogrammet på universitetet. Jag har tydliga mål och planer för att bli sjuksköterska inom en snar framtid.


Hur har du hanterat balansen mellan studier och att vara fru och mamma?

Jag försöker mitt bästa för att hålla mina planer igång samtidigt som jag tar hand om mina tre barn. Jag studerar på kvällen och under min lunchpaus på jobbet. Jag minns en gång när jag hade en tenta mitt under en lunchpaus på jobbet. Min man jobbar antingen eftermiddags- eller kvällsskift vilket gör det svårt för honom att hjälpa mig på vardagarna, men han finns alltid där för att hjälpa mig under helgen.


Kan du ge oss ett exempel på en arbetsdag?

Som undersköterska är varje dag en annan dag; det beror på patienterna du träffar och var du arbetar. Generellt sett behöver jag alltid kontrollera omvårdnads rapporterna så fort jag kommer och igen innan jag avslutar mitt pass. Men jag kontrollerar alltid rapporterna löpande under mitt skift för att hålla dem uppdaterade och tillgängliga. Det enda som är återkommande varje dag är att jag vet att det finns en patient där ute som väntar på hjälp.


Vad älskar du mest med ditt jobb?

Jag älskar äldre människor och bryr mig om dem, jag gillar att prata med dem och höra deras berättelser. De påminner mig om min mormor, jag växte upp med hennes berättelser om vänner och livserfarenheter. Att vara runt de äldre gör mig nostalgisk. Jag ger alltid mina patienter utrymme att prata om sina livserfarenheter och minnen med vänner och familjemedlemmar. Att märka hur stolta och exalterade de känner sig och hur det gör att de håller modet uppe genom sin behandling är definitivt givande.


Vad är ditt råd till alla som skulle vilja välja denna karriär?

  • För att arbeta som undersköterska behöver du empati och medkänsla, tänka på de äldre som en familjemedlem och känna med dem. Jag kommer alltid ihåg min pappa och ger mina patienter den bästa servicen.

  • Att vara en lagspelare är också viktigt; du måste koordinera med dina kollegor på jobbet tydligt eftersom du alltid kommer att kommunicera med annan vårdpersonal.

  • Att vara tålmodig och observant är också en tillgång för att reagera effektivt i rätt tid. Tänk också på att du kommer att träffa patienter från olika kulturer och bakgrunder, så du behöver tålamod för att kommunicera med dem

  • Det är en fördel att ha körkort eller kunna cykla för att öka dina jobbmöjligheter.

  • Fortsätt utveckla dina språkliga och digitala färdigheter för att skriva patientrapporter och kommunicera korrekt med patienterna och ditt team. Fråga dem vad de behöver och om de känner sig bekväma med dig och det du gör.

  • För att kunna klara av dina arbetsuppgifter behöver du hålla en aktiv livsstil.


Vad är ditt råd under utmanande tider och missförstånd på jobbet?

Vissa patienter känner sig generade över några av våra arbetsuppgifter, så försök alltid lätta upp stämningen med positiva samtal. De mest utmanande situationerna är alltid att hantera en aggressiv patient. Mitt råd är att övervaka patientens humör och bedöma deras kroppsspråk när de får vård. Att trappa ner situationer och lugna ner patienterna är nyckeln och vi är utbildade för att göra det. Tveka inte att prata med kollegor i ditt team om du känner att du inte kan hantera situationen ensam. Var fokuserad och njut av det du gör, för det behövs verkligen. Om dessa tjänster inte görs kommer många äldre att inte få den vården de behöver.


Hur hittar man jobb som undersköterska i Helsingborg Stad?

90 visningar0 kommentarer

Комментарии

Оценка: 0 из 5 звезд.
Еще нет оценок

Добавить рейтинг
bottom of page