top of page

Ditt steg mot att bli förskollärare!

Uppdaterat: 5 maj 2023

Gör tanken på att undervisa i förskolan dig glad? Älskar du att arbeta med barn och brinner för utbildning? Då är den här artikeln för dig! I Sverige har förskollärare många karriärmöjligheter. Det finns alltid spännande och lediga jobb tillgängliga, både inom offentlig skola och barnomsorg. Ingångslönen för detta yrke ligger på 34 000 SEK.


Lektionerna fokuserar på roliga aktiviteter för att få eleverna entusiastiska över att lära sig. Att bli förskollärare innebär att påverka elevernas sociala och akademiska färdigheter under en av de mest inflytelserika tiderna i ett barns hjärnutveckling. Att vara förskollärare är en karriär med många möjligheter, goda löneutsikter och en sann upplevelse.


Få insikter om en verklig resa från Rabab Al-Khafaji, en förskolelärare från Helsingborg.


Vem är Rabab?

Rabab Al Khafaji kom till Sverige år 2009 efter att ha studerat ekonomi i sitt hemland. Hon började med att validera sina certifikat och det visade sig att hon kunde söka jobb som företagsekonom. Men hon insåg att hon behövde språkkunskaper för att kunna integrera och kommunicera bättre i Sverige. Därför började hon studera svenska på SFI, och sedan fortsatte hon med distansstudier på Hermods fram till Svenska 3.


Varför valde du den här karriären?

Jag började som lärarvikarie på olika skolor där jag jobbade hårt men alltid kände begränsningar eftersom jag inte var en legitimerad lärare. Min längtan efter självutveckling ledde mig till att ansöka om att bli certifierad genom att börja studera vid universitetet. Skolchefen stöttade mig och gav mig råd samt erbjöd mig en anställning. Hon ville även ge mig ett snabbt fastanställlning men det krävde att jag först tog en examen på universitetet. Därför sökte jag till ett 100% distansprogram i Eskilstuna, som tog tre och ett halvt år att slutföra.


Hur hanterade du utmaningarna med att studera och samtidigt vara mamma och fru?

Jag minns min första dag på universitetet; jag grät för att jag inte kunde uttala ett ord och kände mig ledsen. Jag tänkte på att ge upp, men jag var motiverad att fortsätta och ville inte överge mina drömmar. Vid den tiden hade jag två barn. Det var stort ansvar att börja min resa att studera och samtidigt arbeta. Men min man hjälpte och stöttade mig genom hela processen; vi var överens om att detta var viktigt för min personliga utveckling och vår familjs stabilitet. Vi arbetade tillsammans för att hantera ansvar och uppgifter under dagen för att uppfylla kraven för mina studier och mitt lärarvikariat. Utan hans hjälp och stöd skulle det ha varit mycket tufft.


Kan du ge oss ett exempel på en arbetsdag?

HÄR ÄR EN VANLIG ARBETSDAG FÖR OSS:

Vi är vanligtvis två lärare per klass och hjälper varandra att sköta klassrummet.

Klockan 7:30 till 9:00 börjar dagen med att ta ut barnen, beroende på vädret. Sedan tar vi in dem för att tvätta händerna och äta frukt.

Mellan klockan 9:00 och 10:30 delar vi upp barnen i två grupper, varje grupp med cirka 5 barn. Vi lär ut ämnen som matematik och naturvetenskap, utan stress för barnen.

Mellan klockan 10:30 och 11:00 äter barnen en lunch följt av tupplur.

Mellan klockan 11:00 och 13:00 stannar en del av oss i sovrummet medan andra äter lunch och jobbar på kontoret, och sedan byter vi av.

Mellan klockan 13:00 och 13:30 ser vi till att alla barn är vakna och byter blöjor.

Mellan klockan 13:30 och 14:00 serverar vi lätta måltider.

Mellan klockan 14:00 och 16:00 arbetar vi med barnen.

Klockan 16:15 avslutar jag min arbetsdag.


Vad älskar du mest med ditt jobb?

Jag älskar att arbeta med barnen. Ingenting kan mäta sig med den tillfredsställelse jag får när jag ser hur de utvecklas och använder det jag lär dem. Genom att lära dem problemlösning, hjälper jag dem att inse sin potential och den glädje jag känner när jag hör ett barn säga "ja, jag gjorde det" är oslagbar.


Vad är ditt råd till alla som skulle vilja välja denna karriär?

Mitt råd är att våga utmana dig själv och ta chansen. Prova att arbeta som vikarie och se om det är något för dig. Som lärarvikarie är det viktigt att du observerar den ordinarie läraren så mycket som möjligt för att få inspiration till dina egna studier. Fråga gärna om rutiner och annat du behöver veta för att trivas på din arbetsplats. Överväg att gå vidare till högre utbildning. Det kommer att ge dig kunskaper och en annan syn på att arbeta i Sverige. Ta dig tid att lära känna din arbetsmiljö och dina kollegor. Det är viktigt att alltid ta emot både barn och föräldrar med ett leende och ge barnen uppmärksamhet, vänlighet och trygghet. Det viktigaste är att ha ett tydligt mål och en plan för din karriär.


Hur kan du hantera utmanande situationer på jobbet och missförstånd?

När det uppstår missförstånd på jobbet kan det vara svårt att veta hur man ska hantera situationen. Ett råd är att öppna dialogen med de inblandade parterna och fråga vad som har gått fel. Försök undvika att försvara din egen åsikt eller känna dig tvingad att stödja en viss sida. Istället, visa att du är en god lyssnare, försök förstå den andres synvinkel och kommunicera din egen synpunkt på ett välformulerat och lugnt sätt. Ta alla kommentarer positivt och använd dem för att vidareutveckla dina egna kunskaper och färdigheter.


Hur kan man hitta en lärarvikarie i Helsingborg stad?

Om du behöver en lärarvikarie i Helsingborg stad finns det flera sätt att gå tillväga. Ett förslag är att kontakta kommunens personalavdelning eller utbildningsdepartement. Du kan även söka på jobbsajter eller ta kontakt med lokala bemanningsföretag som kan hjälpa dig att hitta en lämplig kandidat. Det kan också vara en bra idé att göra reklam för jobbet på sociala medier eller andra relevanta forum för att nå ut till en bredare publik.


Hur söker man lärarvikarie i Helsingborgstad?


Ansök om att studera förskollärare


157 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page